Bültenler

Blockchain Eğitimleri

Dijitalleşmeyle birlikte yepyeni sitemler ve kavramlar hayatımıza dahil olmaya devam ediyor. Bunlar arasında en sık duyduğumuz, en çok konuşulan ve güncel sistemlerden biri ise blockcahin teknolojisi. Blockchain yapısı nedir, blockchain teknolojisi nasıl çalışır ve blockchain teknolojisi öğrenmek neden önemlidir? Bilişim Eğitim Grubu Blockchain Eğitimleri ile herkes çağa daha hızlı ayak uydurmaya hemen başlayabilir.
Blockchain teknolojisi 2008 yılından bu yana aslında hayatımızda ancak son birkaç yıldır çok daha fazla kişi tarafından ilgi görüyor. Bunun başta gelen nedenlerinden biri pandemide her şeyin çok daha hızlı dijitalleşmesi... Dijital alışveriş yaşamın en önemli dinamiklerinden biri konumuna geldi. Bu dönüşüm paranın da dijitalleşmesini hızlandırdı. Hatta ülkelerin, kurumların ve markaların kendi kripto para birimleriyle bile tanışmaya başladık. Blockchain teknolojisi ve kripto paralar dünyada milyonlar tarafından kullanılıyor.


Blockchain nedir?

Blockchain teknolojisini bir eşler arası ağ olarak tanımlanabilir. Bu teknolojinin en ünlüsü ise Bitcoin. Blockchain güvenli bir şekilde veri paylaşılmasına olanak tanıyor ve dağıtılan veriler aynı anda tek bir yerde veya birden fazla yerde saklanamıyor. Sistemin tehdit oluşturan yanları da var elbette. Örneğin, veriler halka açık olduğundan internetteki herkes verilere ulaşabiliyor. Çünkü verilerin merkezi bir sürümü bulunmuyor.

Bloklardan oluşan bir zincir yapı olan blockchain’de her adım bir blok oluşturuyor. Gönderici adından gönderilen tutara ve diğer bilgilere kadar her veri bir blok. Bu blokların her biri şifreleniyor. Kırılamayan bu şifreler değiştirilemiyor. Herkese dağıtılan bloklar herkeste aynı şifrelerle çalışıyor.


Blockchain’in avantajları

Blockchain teknolojisinin en önemli avantajlarından biri dağıtılmış olması. Dağıtılmış “node” ağındaki binlerce aygıtta tutulan blockchain verisi arızalara ve siber saldırılara karşı dayanıklı.

Blockchain’de yapılan her değişiklik takip ediliyor. Dağıtılmış, halka açık olan bir veri kayıt defterine kalıcı olarak kaydediliyor.

Blockchain teknolojisinde geleneksel ödeme sistemlerine gerek duyulmuyor. Dağıtılmış node ağı, işlemleri madencilik adı verilen bir süreç kullanarak doğruluyor.


Blockhain’in dezavantajları

Blochain’in avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Ancak sistemi kullanmayı çok iyi bilerek bu dezavantajları bertaraf etmek mümkün oluyor. Herkesin kendi kripto para birimini kullanmasına olanak tanıyan sistem açık anahtar kriptografisini kullanıyor. Sistemde açık anahtar ve özel anahtar var. Açık anahtar başkalarıyla paylaşılabiliyor. Özel anahtar ise paylaşılamıyor. Bu da özel anahtarın kaybedilmesi halinde dijital varlığın da kaybedilmesi anlamına geliyor. Bunun bir çözümü ise henüz bulunabilmiş değil. Yüzde 51 saldırıları bu teknolojinin bir başka dezavantajı olarak karşımıza çıkıyor. Bu saldırılarla işlemler kayıt dışı bırakılabiliyor. Blockchain teknolojisinde eklenen verinin değiştirilmesi oldukça zor. Blok zinciri kayıt defterleri bir süre sonra çok büyük verilere dönüşebiliyor. Bu da bu büyük veriyi indirip kaydedilemez konuma getiriyor, yani verilerin kaybedilme riski doğuyor.


Blockchain Eğitimleri

Dünya hızla yeni döneme geçiyor. Bu yeni dönemin dijital-kripto ve teknolojik çağ olduğuna hep birlikte şahit oluyoruz. Bu çağın bir ayağı da kripto varlıklar. Kripto varlıklar hakkında doğru bilgiye ulaşmak artık olmazsa olmaz. Bunun nedeni ise hem projelerin ne olduğunun önemli olması hem de bu projelerden üretilen kripto varlıkların fiyat hareketlerinin sürekli dalgalanması. Böylesi bir finansal üründe öngörüsüz hareket etmemek için Blockchain eğitimi almak önem taşıyor. Bilişim Eğitim Grubu Blockchain Eğitimleri riskleri azaltmak ve blockchain teknolojisi hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak için son derece faydalı. Siz de dijital çağa ayak uydurmak ve blockchain teknolojisinden faydalanmaya başlamak için Bilişim Eğitim Grubu’na ulaşabilirsiniz.





Bilişim Eğitim'i siz de takip edin:
Paylaş
Fırsatı siz de kaçırmayın!
Sitemizi keşfedin:
© 1999-2024 Bilişim Eğitim Grubu