Bültenler

İş Dünyası “Veri Bilimi” ile Dijitalleşiyor...

Operasyonel verimlilik, rekabette üstünlük, sürdürülebilir başarı… Bütün bunlar günümüz şirketlerinin olmazsa olmazları öyle değil mi? Peki tüm bunları sağlamak mümkün mü? Veri Bilimi (Data Science) ile mümkün. Veri bilimi iş süreçlerinin iyileştirilmesinden sonuçların tahmin edilmesine kadar etkili oluyor. Veri bilimi nedir? Veri bilimi ne işe yarar? Yeni nesil mesleklerden biri de veri bilimci yani data scientist mi? Veri bilimi iş dünyasını nasıl dönüştürüyor? İşte cevapları! 

Bugünün ve geleceğin en parlak alanlarından biri olarak karşımıza veri bilimi çıkıyor. Özellikle şirketler veri bilimiyle çok daha büyük hedeflere çok daha hızlı bir şekilde ulaşabiliyorlar. Bu da veri bilimcilerin önemini günden güne arttırıyor. Veri bilimcilerin öneminden önce veri biliminin ne olduğuna ve iş dünyasını nasıl dönüştürdüğüne bakmakta fayda var.


Data Science (Veri bilimi) nedir?

Size dünyada üretilen tüm verinin yüzde 90’ının son beş yılda üretildiğini söylesek, inanır mısınız?.IBM'e göre her gün 2,5 milyar GB veri üretiliyor. Forbes'e göre 2023 yılında Büyük Veri Analitiği (Big Data Analytics) pazarı 103 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak. Facebook kullanıcıları her saat 10 milyondan fazla fotoğraf yüklüyor. Veriler çoğu zaman veri tabanlarında kullanılmadan saklanıyor. Veri bilimi tüm dünyada son 10 yıl içinde hayatın her alanına etki edecek kadar büyüdü.


Yapay zekanın bir alt kümesi olan veri bilimi, “karmaşık olarak toplanan veya oluşturulan büyük veri hacimlerinden değer oluşturmaya yönelik, eyleme dönüştürülebilir iç görüler elde etmenin yollarını arayan farklı disiplinlerin bir araya gelerek oluşturduğu bir alan” olarak açıklanabilir. Basit olarak ise veri bilimini şu şekilde açıklayabiliriz: Veri bilimi verilerden anlam çıkarmaya ve iç görü elde etmenin yollarını arıyor.


Hükümetler, genetik bilimciler, mühendisler ve gökbilimciler tarafından kullanılan veri bilimi akademik araştırmaların ve modern iş dünyasının vazgeçilmezi konumunda.


Veri bilimi ve iş dünyası

Günümüzde şirketlerin büyük bir kısmı, özellikle de global ölçekli olanlar veri bilimine çok ciddi yatırımlar yapıyor. Bunu biz söylemiyoruz. Bunu Gartner tarafından 3 binden fazla CIO ile yapılan bir anket araştırması söylüyor. Ankete katılan CIO'lar’a göre veri bilimi şirketler için en stratejik unsurlardan biri… Veri bilimi ile iş dünyasında neler dönüşüyor diye soracak olursak; örneğin, toplanan veriler analiz edilerek müşteri kaybı belirlenebiliyor, böylece müşteri kaybının önüne geçecek pazarlama stratejileri geliştirilebiliyor. Lojistik şirketleri teslimat hızlarını veri bilimi sayesinde iyileştirebiliyor. Maliyetlerin azalması için trafik modelleri geliştirilebiliyor. Hava koşulları analizleriyle de lojistik süreçler daha verimlim hale gelebiliyor. Hastalıkların daha erken teşhis edilmesine yönelik analizler yapılabiliyor böylece tedavi süreçleri iyileştirilebiliyor. Bu örnekler çoğaltılabilir. Tüm bunlardan net olarak görülebilir ki veri bilimi her açıdan iş dünyasının çok işine yarıyor.


Veri Bilimci kime denir?

Günümüzde dikkat çekmeye başlayan ve geleceğin, daha doğrusu yakın geleceğin en gözde meslekleri arasında “veri bilimciliği” ya da “veri bilimi uzmanlığı” var.


Veri bilimciler karmaşık sorunları çözmek için teknik becerilere sahip olan ve hangi sorunların nasıl çözülmesi gerektiğini keşfedebilen yeni nesil analitik veri uzmanları olarak tanımlanabilir. Peki, bu ünvan ilk nasıl ortaya çıktı? Data Scienceist İstatistiksel analiz ve veri madenciliği alanlarından ortaya çıktı. Uluslararası Bilim Konseyi tarafından 2002 yılında ilk ekz Data Science Journal dergisi yayımlandı. 2008’de ise veri uzmanı unvanı ortaya çıktı ve kısa süre içinde veri bilimciliği popüler bir alana dönüştü.


Bugün giderek daha fazla sayıda eğitim kurumunda veri bilimi eğitimi programlarına yer veriliyor. Üniversitelerde bölüm olarak da görebildiğimiz bu alan dünyanın geleceğini belirleyecek iş insanlarının yetiştiği bir alan olarak kabul edilebilir.


Veri biliminin alanlar nelerdir?


Sağlık alanındaki veri bilimi uygulamaları


Günümüzde klinik vakalara stratejik bir karar desteği sağlayabilmek için büyük veri yığınları içinden değerli verilerin kullanılmasına yönelik modeller geliştirilmekte ve bunların kullanım alanları gittikçe büyük verinin analiz edildiği yeni nesil klinik karar destek sistemleri, sağlık uzmanlarının kullanımına sunularak faydalı uygulamalar geliştirilebilmektedir.


İşletmecilik alanındaki veri bilimi uygulamaları


Perakende satış ve pazarlama için veri madenciliği uygulamalarının çoğu kolaylıkla kullanılabilmektedir. Tipik bir yaklaşım, satın alma ve işlem geçmişlerinin tanımları gibi verilerden yararlanarak müşterileri sınıflandırmak ya da kümelere ayırmaktır. Bu kümeler, bugün bile pratikte sıklıkla görülebilen A-B-C segmentlerinden çok daha iyi optimize edilmiş veri odaklı bölümler oluşturabilir. Müşterilerin segmentlere ayırmak, örneğin belirli satış veya pazarlama kanalları için müşterileri seçmek veya bu müşterilere veya potansiyel müşterilere yaklaşmak için en uygun sonraki en iyi eylemin hangisi olduğunu tahmin etmek gibi daha ileri analizler için önemli bir önkoşuldur.


Eğitim alanındaki veri bilimi uygulamaları


"Eğitimde veri madenciliği, eğitim araştırmaları içerisinde yer alan bilgisayar bilimi, istatistik, matematik gibi pek çok alanla ilişkisi bulunan disiplinler arası bir çalışma alanı olup eğitimde kullanılan bilgi ve iletişim teknolojileri ile üretilen verilerin, analiz edilerek eğitimde olan kişiler için anlamlı bilgilere dönüştürülmesini amaç edinmiştir. Oldukça yeni olan bu alanın eğitimciler için önemi büyüktür."


Bilişim Eğitim Grubu profesyonel eğitmen kadrosuyla sunduğu Veri Bilimi Eğitimleriyle sektöre adım atmadan önce size büyük bir fırsat sunuyor. Ayrıntılı bilgi almak için www.bilisimegitim.com sayfasını ziyaret edebilir veya sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Java Yazılım Uzmanlığı , Python, MS SQL Database (Veri Tabanı), Makine Öğrenimi ile Yapay Zeka, Derin Öğrenme ile Yapay Zeka
Beşiktaş şubesi
Hafta içi gündüz


Bilişim Eğitim'i siz de takip edin:
Paylaş
Fırsatı siz de kaçırmayın!
Sitemizi keşfedin:
© 1999-2024 Bilişim Eğitim Grubu