Bültenler

Yaratıcılığın yeni nesil merkezi; Hackathon!

İnternet, sanal dünyanın büyüyüp globalleşmesi yaratıcılığın merkezini sıkıcı ofislerden çıkarıp hackathon yarışlarına taşıdı. Bugünün “iş geliştirme müdürleri” şanslarını daha çok hackathon yarışmalarında deniyor. Takım çalışmasıyla ortaya çıkan yeni teknoloji fikirleri ise dünyamızı değiştirmeye devam ediyor.


Bugünün koşullarında şirketlerin sürdürülebilir başarıyı yakalaması için artık yalnızca var olan ihtiyaçlara yönelik çözüm ve hizmet üretmeleri yeterli olmuyor. Ortada hiç olmayan, o güne kadar konuşulmamış hatta bilinmeyen ihtiyaçları tespit etmek ve bu ihtiyaçlara herkesten önce cevap vermek sürdürülebilir olmanın en temel yollarından biri. İşte son dönemde Türkiye’de de oldukça popüler hale gelen Hackathon kültürü de böyle gelişti ve yaygınlaşmaya devam ediyor. OpenBSD ve Sun pazarlama ekiplerinin bağımsız olarak düzenlediği etkinliklerle 1999 yılının Haziran ayında başlayan bu kod yazma kampları zamanla daha büyük teknoloji şirketlerinin etkinlikler düzenlemeye başlamasıyla popüler hale geldi. Adından da anlaşıldığı gibi hack ve marathon kelimelerinin birleşiminden oluyor. Kullandığımız mobil uygulamalarının eklediği güncel özellikler ağırlıklı olarak bu yarışmalarda geliştiriliyor. Facebook’ın like butonu bunun için güzel bir örnek.


Neden Hackathon düzenlenmeli? 


Hackathonların bu denli yaygınlaşmasının temelinde ürün ve fikir geliştirmek kadar yaratıcı kişileri şirket bünyesine dahil etme amacı da yatıyor. Bunu futbol kamplarında, alt yapıda oynayan genç futbolcuları izleyen antrenörlere benzetebiliriz. Yıldız futbolcular nasıl ki ağırlıklı olarak bu kamplardan çıkıyorsa, yıldız fikirler de şimdilerde hackathonlardan çıkıyor.

Hackathonların bazı temel prensipleri oluyor. Örneğin, zaman sınırı bunlardan biri. Zaman sınırı ile yarışmacılar baskı altına alınıyor. Böylece kişiler konfor alanlarından dışarı çıkarak, bir an önce o konforlu alana geri dönme hevesiyle çok daha yaratıcı çözümler ortaya koyabiliyor. Hackathonlar genel olarak 1 ila 3 gün sürüyor. Ancak istisna olanlar ve bir ay sürenler de var. Bir başka prensibi ise takım çalışması aranması. Yani bireysel olarak katılım söz konusu değil. Böylece yeni bir fikir için beyin fırtınası yapma yeteneği artıyor. Fikrin sunulması da önemli. Etkinliğe katılan ekip sayısına bağlı olarak yapılan sunumlara zaman sınırlaması konuluyor. Sunumların 2 ila 5 dakika arasında tamamlanması bekleniyor.


Her hackathonda ortaya konan fikirler jüri tarafından değerlendirmeye alınıyor. Yapılan sunumda ortaya konan ürünü jüriye kullandırmak önemli bir püf nokta… Kullanıcı deneyiminin çağımızın en önemli başlıklarından biri olduğu gerçeği gün gibi ortada… Kazanan yeni fikrin ödüllendirilmesi de hackathonların olmazsa olmazlarından. Ödül genellikle para şeklinde verilse de işe alım, hediye çeki gibi ödüller de verilebiliyor.


Hackathonların konusu var mı?


Bazı hackathonların konusu belli oluyor. O konuda fikir geliştirmek isteyenler takım halinde başvuruda bulunarak hackathona katılabiliyor. Bu tür hackathonlarda o konuyla ilgili çözümlerin sunulması bekleniyor. Ancak bazı hackathonlarda sınırlama yok. Takımlar diledikleri bir konuda yenilikçi fikir ve çözümlerini geliştirip jüriye sunabiliyorlar.


Hackathon ne gibi avantajlar sunuyor?


Kod kamplarının en önemli özelliklerinden biri herhangi bir kazanç elde etme amacının bulunmaması ve şirketlerin reklam yapma kaygısı taşımaması. Ancak şirketlere çok önemli katkılar sundukları aşikar. Beyin fırtınalarının oldukça şiddetli estiği bu tür etkinliklerde en önemli avantaj ev sahibinin tabi. Neden mi? Belirlenen konudaki inovatif projelere rahat bir şekilde ulaşabiliyor da ondan. Ayrıca yeni çalışanlar edinebilmesi ve şirketini sürdürülebilir kılacak geleceğin fikirlerine kapı açması da cabası...



Java Yazılım Uzmanlığı , Python, MS SQL Database (Veri Tabanı), Makine Öğrenimi ile Yapay Zeka, Derin Öğrenme ile Yapay Zeka
Beşiktaş şubesi
Hafta içi gündüz


Bilişim Eğitim'i siz de takip edin:
Paylaş
Fırsatı siz de kaçırmayın!
Sitemizi keşfedin:
© 1999-2024 Bilişim Eğitim Grubu